CBD olie: helpt het tegen pijn?

Volgens endometriosis.org hebben ongeveer 1 op de 10 vrouwen (op vruchtbare leeftijd van ongeveer 15 tot 45 jaar) last van endometriose. Een ziekte waar (nog) geen medicijn of genezing voor bestaat.

Help hennep olie tegen chronische pijn?

Wat doe je met een ziekte die veel pijn veroorzaakt, maar geen medicijnen kent? Op zoek gaan naar alternatieven natuurlijk! Is CBD olie daar één van?

Op Instagram ben ik het op meerdere profielen tegengekomen: vrouwen met endometriose die zweren bij CBD olie. Zij raden andere vrouwen aan de olie te gebruiken tegen de pijn. Er waren zelfs een aantal vrouwen die beweerden dat bijna alle pijn verdwenen was.

Nou, dat wil ik ook wel! Tijd om het uit te proberen.

Wat is CBD olie?

Het is een afkorting voor Cannabidiol. Deze stof wordt gewonnen uit de Hennep plant, ofwel Cannabis. In de olie die je kan kopen waarop staat: CBD olie, zit géén THC. Dat laatste stofje werkt psychoactief en wordt je high van. Van CBD olie wordt je dus niet ineens een stoner! (Wat een opluchting).

Waar helpt het tegen?

Volgende de website drogist.nl tegen de volgende kwalen/aandoeningen:

 • chronische pijnen
 • angsten
 • misselijkheid
 • ontstekingen
 • slaapproblemen
 • acné
 • migraine
 • fybromyalgie
 • stress

Dat het tegen chronische pijn en ontstekingen werkt, las ik ook al op andere websites. Dat spreekt mij als endometriose patiënt natuurlijk wel aan. Maar voordat ik de olie wilde proberen, wilde ik toch één ding nog weten:

Heeft de olie ook bijwerkingen of andere negatieve effecten?

Eigenlijk: nee. Ik heb er niets naars over kunnen vinden. Het wordt wel aangeraden om op te bouwen. Je begint dus met een enkele druppel per keer en bouwt dat langzaam (in een week of twee weken) op. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het gebruik van CBD olie wel afgeraden.

Hoe gebruik je de olie?

Je hebt een potje met een pipet. Met het pipet druppel je wat van de olie onder je tong. Daar hou je het een minuutje voordat je het doorslikt. Zo worden de goede stoffen opgenomen door het mondslijmvlies.

Helpt cbd olie tegen Endometriose pijn?
Het is een bruin/groen goedje, alsof je en concentraat van spinaziesoep eet.

Eerste indrukken:

 1. Het smaakt ontzettend vies. Het is bitter en heeft een nare nasmaak. Ik probeer het altijd weg te spoelen met wat thee.
 2. Ik heb geen idee hoeveel druppels ik in mijn mond krijg met het pipetje. Echt ik doe maar wat. Kunnen ze niet op het glas aangeven, 1 druppels, 2 druppels?
 3. Begonnen met twee keer één druppel per dag. Dag erna twee keer twee. Dag dáárna drie keer twee. Ongeveer dan, ik had een beetje moeite met onthouden het goedje te nemen.
 4. Ik neem nu ongeveer twee á drie keer per dag druppels. In totaal ongeveer 10-12 druppels. (Dat is mijn vermoeden dan, ik heb nog steeds geen idee wat ik er nou precies in krijg).

Helpt het voor mij tegen de pijn? (Na twee weken proberen)

Eerlijk gezegd was ik heel erg verrast door het resultaat: ja het helpt. Ik had overduidelijk minder krampen in de baarmoederstreek en in mijn liezen. Ter controle: ik nam op vakantie een dag geen olie. Diezelfde avond lag ik weer met een kruik op mijn buik omdat de krampen niet te harden waren. Na dit kleine incident ben ik weer trouw een week lang de olie iedere dag genomen.

En tot op heden heb ik niet zulke krampen gehad als die dag zonder de olie! Het kan toeval zijn geweest, maar ik vermoed van niet. Die dag had ik juist rustig aangedaan en de andere dagen waren heel druk (tent opruimen, naar huis, wasjes draaien, vriend jarig en bbq voorbereiden).

Blijkbaar is het dus wel de bedoeling dat je de olie blijft nemen. Het werkt alleen (voor mij) op het moment dat ik het neem. Je bouwt dus niet op (of in ieder geval niet op korte termijn).

Hoe nu verder?

Misschien dat ik in de toekomst nog een keer een steekproef neem om te kijken of het na een dagje niet nemen weer uitgewerkt is. Voor nu geniet ik even van minder pijn. Nee, mijn pijn is niet weg. Ik voel mijn baarmoeder en liezen nog steeds, altijd. Maar: het doet al stukken minder zeer! En dat is al een heel stuk de goede kant op!

Ben je opzoek naar andere manieren om endometriose te overleven? Misschien is deze blogpost iets voor jou. Waarschuwing: erg cynische tekst, bereid je voor! 😉🥲

Heb jij ook wel eens CBD olie geprobeerd of heb je iets anders wat voor jou werkt?

8 gedachten over “CBD olie: helpt het tegen pijn?

   1. Samantha

    Nee, alleen vitamines. Heb het nog niet geprobeerd, maar ze wel op mijn lijstje gezet. Ik heb niet zo heel veel pijn, alleen op dagen dat ik ongesteld wordt. Helpt het daar ook voor?

    Geliked door 1 persoon

 1. Pingback: Mediterrane-dieet ervaring na 3 weken – Dorre Dame

 2. Pingback: Bekende vrouwen die lijden aan endometriose – Dorre Dame

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s