Baby spullen kopen voor je zwanger bent. Is dat wel okay?

Misschien heb je al een tijd een kinderwens en probeer je ook al een tijdje zwanger te worden. Er is veel onzeker in het proces, maar één ding weet je zeker: je/jullie willen dolgraag een kindje!

Is babyspullen kopen voordat je zwanger bent wel een goed idee?

Soms wordt het je gewoon (te) moeilijk gemaakt. Ook ik bezweek voor de schattige spullen die veel te verleidelijk bleken te zijn (lang voordat ik zwanger werd), maar was dat nou wel een goed idee?

Ja ook kon het niet laten om spulletjes te kopen en hoe!

Situatie onmogelijk nr. 1

Een oude vriendin (als in: we studeerden nog samen), werd onverwacht zwanger. Ik vond het super leuk voor haar en haalde nog voordat ze in haar derde trimester zat spulletjes voor de baby. Twee rompers, een knuffeltje en een paar schoentjes. Alleen de vader was weggegaan en de vriendin verhuisde terug naar haar geboortedorp, aan de andere kant van het land. Ondanks meerdere pogingen om af te spreken, zagen we elkaar nooit meer.

Ik heb de spullen twee jaar in de kast gehad. Ik vond het zo schattig en zag al helemaal mijn eigen baby erin liggen. De spullen heb ik uiteindelijk toch weggegeven aan een andere vriendin die onverwacht zwanger raakte en het niet breed had.

Situatie onmogelijk nr. 2

Een collega kwam een keer aanzetten met heel veel spullen. Ze wist dat ik een vriendin met een kindje had die het niet breed had (diezelfde inderdaad), dus gaf ze twee grote zakken aan babyspul mee. Toen ik het thuis ging uitzoeken, bleek dat heel veel kleertjes al te klein waren voor haar kindje. Je raad vast al wat ik toen gedaan heb: de grote kleertjes gaf ik aan mijn vriendin. De rest hield ik zelf.

En omdat ik toch al spulletjes in huis had: kocht ik zelf ook een aantal dingen. Een t-shirt met de Rolling Stones erop, een dinosaurus bijtspeeltje, een romper een paar sokjes.

Ik had een halve hele verhuisdoos vol verzameld.

En toen?

Het duurde bijna drie jaar na situatie nr. 2 voordat ik zelf zwanger raakte. De spulletjes hadden dus bijna vier jaar in de kast gelegen voordat ik ze kon gebruiken.

En dus kocht je niet meer zo veel voor je baby toen je zwanger was omdat je al best wat spullen had? – Nee, zeker niet. Ik kocht nog steeds nieuwe dingen.

Te veel? – Absoluut.

Maar of het nu véél te veel was uiteindelijk: dat nou ook weer niet. Gek genoeg had ik tijdens mijn zwangerschap veel minder last van koopwoede dan toen ik nog een kinderwens had. Misschien omdat het eindelijk gelukt was en ik ook -eindelijk- wat rust had. Ik wilde me focussen op mijn eigen gezondheid en die van de kleine. De spullen kwamen later wel. Pas toen ik de 20 weken echo had gehad en alles goed leek, ging ik spullen kopen. Ik was al die tijd bang geweest dat mijn lichaam me alsnog in de steek zou laten (dat was ik immers zo gewend). Gek hoe de dingen kunnen lopen hè?

Die vriendin kreeg trouwens later een goede baan, kreeg een tweede kind, lostte haar schuld af en kocht vorig jaar haar een super leuk appartementje. En de spullen waar haar kinderen zijn uitgegroeid? Die komen dan weer bij mij terecht.

Weer het zelfde probleem. Ze maken die babykleertjes ook veel te schattig.

Laatst was ik aan het winkelen (met die kleine uk van me) en wilde ik anti-slip sokken voor hem kopen (hij begint met lopen). Toen ik bij de Hema de newborn rompers en boxpakjes zag, begon ik weer bijna te kwijlen. Opeens werd ik verdrietig. Het was al zo moeilijk om een eerste keer zwanger te raken, is een tweede keer dan wel mogelijk? Zal ik ooit nog een keer zwanger zijn? We wilden altijd graag meer dan één kind, maar is dat nog steeds zo? Die rompers zagen er zo schattig uit, ik dacht aan hoe het zou zijn om een tweede kleine frummel rond te hebben banjeren. Ik deed het niet. Ik kocht geen newborn spulletjes. Wel kocht ik een vestje voor mijn reeds bestaande baby (twee maten te groot) en een (nog een) kartonnen boekje.

Ohja en dan nog iets; bewaren of wegdoen? Help wat moet ik doen!?

Mijn kleine man is alweer 10 maanden. Ik heb dus alweer heel veel kleertjes en spulletjes waar hij alweer te groot voor is. Probleem nummer twee doet zich aan. Bewaren of weggooien?

Veel spulletjes heb ik al wel weg kunnen doen. Met mijn vriend bracht ik ze naar een buurthuis. Daar zat (waarschijnlijk nog steeds een stichting gehuisvest. De spullen gaan naar jonge of alleenstaande moeders. De borstkolf die ik doneerde hielden ze zelf en zouden ze uitlenen. Ik vond het moeilijk om de spullen weg te doen, maar toen ik zag hoe blij de mensen waren met alle spullen, vulde mijn hart zich met blijdschap. Ik heb er geen spijt van.

Maar: er staat nog steeds een goede verhuisdoos vol met spullen die ik niet weg kan doen! Het eerste pakje wat hij aan had, de badcape die nog van mij was vroeger, de gebreide slaapzak van mijn oma, het eerste boxpakje wat ik voor mijn baby kocht, kleertjes die hem gewoon héél erg leuk stonden, spulletjes van de babyshower en kraamcadeau’s.

Die doos kan daar niet voor eeuwig blijven staan, maar tot de tijd komt dat ik er emotioneel klaar voor ben er afscheid van te nemen: blijft de doos lekker staan.

Het is mijn doos. Een doos met verwachtingen, hoop, verdriet en herinneringen. Ik zal er in blijven kijken, woelen. Net zolang tot ik er me er niet meer verward door voel en totdat het goed voelt. En dan neem ik wel mijn besluit.

Is het okay dat je spullen wil kopen of hebt gekocht voordat je een baby hebt?

In één woord: JA! Het is okay. Ook al ben je een wensmama of wenspapa en weet je niet of de baby waar je op hoopt ooit komt. Het belangrijkste is dat je mag willen, je mag hopen, je mag toegegeven. Je hoeft niet altijd sterk te zijn, je kán niet altijd sterk zijn.

Die spulletjes, daar hoef je je echt niet voor te schamen. Pak die romper, pak die sokjes erbij. Wat anderen daarvan vinden is niet belangrijk. Zij zijn niet jou, ze weten niet wat jij denkt of voelt. Die spulletjes zijn van jou, ze zeggen iets over jou en je wensen. Ze zeggen dat je hoop hebt en dromen. Ik zeg (en ook daar hoef je je niets van aan te trekken als je niet wilt) koester je dromen en je hoop, ook al brengt het soms verdriet. Al dat mag er zijn. En jij zeker.

Ik wens je alle geluk van de wereld.

2 gedachten over “Baby spullen kopen voor je zwanger bent. Is dat wel okay?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s